Ohjeita & Vinkkejä





*sisällysluettelo*

yrttien valmistaminen
-salvojen ja voiteiden valmistus-
-chiliöljyn valmistus-
 -öljyyn uuttaminen-
-suodatus-
-alkoholiuutto/tinktuura-
-extractointi-
-hauduttaminen-
-kapselointi-

 nippelitietoa
-Ginsengit-




******************yrttien valmistaminen******************





-huulirasvan sekä erilaisten salvojen ja voiteiden valmistus-




välineitä
yrttiöljyä


Tarvitset siis:

-tuubeja/putkiloita/rasioita/kippoja 
taikka mitä vain mistä salvasi/voiteesi haluat käyttää  
-astian/vadin lämmitykseen
-kattila lämmitysastian lämmittämiseen
-mitta-astia öljyn määrän mittaamiseen
-puntarin jolla punnita oikea määrä valitsemaasi kovetinta
-lusikan jolla sekoittaa öljyä kun sitä kuumennetaan kovettimen lisäämisen yhteydessä
-kovetin esim, mehiläisvaha
-tratti tulee myös monesti kyseeseen kaataessa valmista ainesta esim, tuubeihin.
sekä tietysti tärkeimpänä öljyä johon olet uuttanut yrttejä.



 

mehiläisvahapellettejä
-valmistus-   
Mittaa valmistamasi yrttiöljy esimerkisi desimitalla.
Ota kattila ja lisää kattilaan vettä noin 1/3-1/4 osaa.
 Pistä valitsemasi lämmitysastia/vati kattilan päälle.
Kaada öljy lämmitysastiaan.
Lisää sekaan punnitsemasi kovetin esim, mehiläisvaha.
Tässä vaiheessa valmistele tuubit ja muut kippelot
joihin voidetta meinaat laittaa.
Lämmitä kattilaa hellalla niin kauan että vesi alkaa kiehua
ja sammuta levy. Odota että mehiläisvaha on sulanut.
Sekoita vielä hetki huolellisesti ja nosta  astia/vati pois kattilalta.
 Kuivaa vadin pohja jottei valmiin tuotteen sekaan eksy kosteutta.
 Kaada nyt kuuma öljy tuubeihin sekä kippoihin ja vie viileään. Odota noin 15-60 min koosta riippuen jotta tuote on kovettunut.









-valmistus kuvina-

Mittaa öljy
Kaada öljy sekä punnitsemasi mehiläisvaha lämmitysastiaan ja lämmitä kunnes kiehuu














kun mehiläisvaha on sulanut, nosta lämmitysastia kattilalta ja  kuivaa lämmitysastian pohja vesihelmistä
Kaada valmis seos valitsemiisi tuubeihin/rasioihin
tuubit on hyvä asettaa pystyyn jähd ajaksi

-öljyjä joita voit käyttää salvojen ym tekemisessä-
Oliivi
Hamppu
Jojoba
Manteli
Saflori
Seesami
Avokado

-Joitain kovettimia-
Kaakaovoi
Kookosrasva
Mehiläisvaha
Shea

jähmettynyt rasva


valmista rasvaa





 











Öljyn ja mehiläisvahan suhteita

Huulirasvapuikkoon
hyvä suhde jäntevän koostumuksen saavuttamiseksi  
1dl öljyä 20-25g vahaa
Hyvä myös voidepurkkeihin

Tuubiin hyvä suhde on 
1dl öljyä 8-10g vahaa



-Chiliöljyn valmistaminen-

Esimerkiksi huulirasvaa taikka ruoanlaittoa varten.
Tarvittavat välineet

Chiliöljyn valmistamiseen tarvitset öljyä valintasi mukaan.
 esim, valmistamaasi yrttiöljyä taikka ihan pelkkää oliiviöljyä.
Tarvitset myös chiliä ja tehosekoittimen jolla pilkot chilit jauheeksi.
chilit on hyvä kuivattaa ennen öljyyn uuttamista.
Näin ehkäiset lähes täysin tuotteeseen valmistamisen yhteydessä joutuvaa kosteutta.
Vähäinen vedenmäärä pidentää valmiin tuotteen ikää.
 
 valitse chili ja kuivaa jos kosteaa/tuore
Habaneroa kuivattuna

Chilit kuivattuasi pilko ne tehosekoittimessa.
Hienonnettua chiliä.


Lisää valitsemasi öljy chilien sekaan vähintään 1:1 suhteessa.
Luonnollisesti, öljyä lisämällä saat muunneltua chilipitoisuuden haluamalesi tasolle.

Lisää öljy sekaan
Öljyt chilijauheen sekaan

Blendaa chiliöljyseosta vielä tehosekoittimessa 
Blendattu chiliöljyseos
Anna öljyn erottua sakasta odottamalla noin 1-2 tuntia.
Eli anna blendatun seoksen seisahtaa
ja valmistele vaikka siinä välissä suodatusvälineistöä.
Kun oljy on hieman kirkastunut voit suodattaa chiliöljyseoksen esim, kangassuodattimen läpi.

Suodata
Suodatus

Muista turvallisuus
Käsineet ja suojalasit


Tämän jälkeen sinulla on chiliöljyä josta voit valmistaa vaikka huulirasvaa
taikka käyttää sitä esimerkiksi ruuanlaitossa.
Jos haluat tehdä huulirasvaa niin Katso 
huulirasvojen ja salvojen valmistus hieman ylempänä tällä sivulla.
Yrttiuutteiden valmistamisesta alempana seuraavassa osiossa.


-öljyyn uuttaminen-






Ensiksi valitse uutettava yrtti taikka yrttejä.
 Punnitse yrtti/yrtit ja jos mahd pistä punnitut yrtit tehosekoittimeen, taikka pilko ne jotenkin muuten mahdollisimman pieneksi. pilkkominen mahdollistaa yrtin paremman liukenemisen öljyyn sekä lyhentää uuttamis aikaa jonkin verran. 
pilkkominen säästää myös tilaa.
huom: älä pilko yrttejä valmiiksi.
Vasta kun olet valmistamassa niistä jotain.
varsinkaan jos käytät yrttejä jotka sisältävät eteerisiä öljyjä. eteeriset öljyt vapautuvat pilkkomisen yhteydessä ja yrtti menettää lääkinnällistä potentiaaliaan niiden osalta.
blendaamaton yrttiseos




blendattu yrttiseos
Muistiinpanovälineitä olisi hyvä pitää tällaisissa tilanteissa aina mukana kun valmistaa esimerkiksi salvoja tinktuuroita kapseleita ym rohdosvalmisteita/mixejä
joten, merkitse valitsemasi yrtti/yrtit ylös
aina heti kun olet punninnut.
varsinkin jos sinulla on käytössä useampia yrttejä joista meinaat jotain valmistaa.
näin pysyt hyvin perillä valmistamistasi tuotteista ja niiden sisältämistä ainesosista.
muistiin merkitsemisen lisäksi tuote olisi hyvä merkata.















Öljyn lisääminen
Esimerkkikuva öljyn määrästä

siirrä blendattu yrtti esim, lasipurkkiin ja lisää öljy.
öljyä olisi hyvä lisätä tarvittaessa vielä lopussa niin että öljyn pinta on muutaman cm korkeammalla kuin yrttiaines.

uuttaminen itsessään on hyvin yksinkertaista.
se onnistuu joko kylmäuuttamalla taikka lämpöuuttamalla.
kylmäuuttamisessa kestää pitkään. kylmäuutto tapahtuu antamalla kyseisen öljy yrtti seoksen olla huoneenlämmössä taikka jossain hieman lämpimemmässä paikassa 3-6kk ja sitä käydään noin päivittäin sekoittelemassa/ravistelemassa.
lämpöuuttaminen on taasen huomattavasti nopeampi tapa ja vie vain puolesta tunnista pariin tuntiin.
lämpöuuttamisessa käytetään lämmitysastiaa samoin kuten salvan valmistamisessa. eli öljyn ja yrtin seosta lämmitetään levyllä vesihauteessa aina välillä sekoittaen. lämpötila saisi olla likeemmäs
100 astetta


-suodattaminen-


valmiin öljyn/alkoholiuutoksen suodattaminen



muutama eri suodatin
Suodattamista kangas-suodattimella





















valmista yrttiöljyä


Öljyn voi suodattaa eri menetelmillä.
Kuvissa esiteltyinä kangas suodatin 
ja aivan tavallinen kahvisuodatinpussi. 
itse suosin öljyn suodatamisessa kangasta,
koska öljyn viskositeeti läpäisee sen paremmin
ja tekee siten suodattamisesta nopeampaa ja helpompaa. Helpompaa senkin osalta että kankaan saa käärittyä lopuksi nätiksi nyytiksi ja rutistaa kuiviin viimeistä pisaraa myöden.

ennen varsinaista suodatusta 
voit erottaa suuremman yrttimassan öljystä siivilällä.
se helpottaa tarkempaa suodattamista vähentäen ylimääräistä sakkaa ja muuta ainesta tukkimasta varsinaista suodatinta. suodatinta ei tarvitase myöskään olla koko ajan tyhjentämässä.




-Alkoholiuuttaminen eli tinktuuran valmistus-












Tinktuuran valmistus kylmäuutolla
Tinktuuran valmistus on lähes samankaltainen prosessi kuin öljyuutteen valmistaminen.

valmistaminen kylmäuutolla seuraavasti:
vaihe 1.
valitse yrtti/yrtit joita meinaat käyttää uutteesi valmistuksessa. hienonna yrtit ja pistä hienonnettu yrttimassa sopivankokoiseen lasipurkkiin (purkki 2-3x isompi kuin yrttimassan tilavuus jotta tilaa jäisi uutoksen teossa käytettävälle alkoholille. 
vaihe 2.
Lisää alkoholi lasipurkissa olevan yrtin sekaan. Tarvittavan alkoholin sekä yrtin suhteen määrittelet itse. Riippuu täysin siitä miten vahvaa tinktuuraa olet valmistamassa. Vahvuuksista tietoa alempana. 
vaihe 3.
Aseta purkki mielellään suht pimeään paikkaan uuttumaan. sekoittele purkin sisältöä kevyesti silloin tällöin purkkia käännellen, esimerkksi pari kertaa viikossa. uuttamis aika on näin min 3 viikkoa.

Tinktuuran valmistus lämpöuutolla
tinktuuraa tehdessä voi käyttää myös lämpöuuttoa mutta sen kanssa tulisi olla hyvin varovainen syttymisvaaran takia. lämpuutto on huomattavasti nopeampi kuin kylmäuutto. lämpöuutolla aika alusta valmiiseen uutokseen on noin puolesta tunnista kahteen tuntiin.
tekstin alapuolella kuva lämpöuuton valmistukseen tarvittavasta lämpöhauteesta. Alimmaisena kattila jonka päällä lämmitysastia/metallinen kulho jossa jauhettua yrttiä. Kattilassa vettä lämmitysastian pohjaan asti.

valmistaminen lämpöuutolla seuraavasti:

vaihe 1. 
valitse yrtit ja hienonna. tämän jälkeen aseta hienonnettu yrtti lämmitysastiaan
sekä valitse lämmitysastialle siihen sopiva kattila jota käytät lämpöhauteena
lämmitysastialle. lisää kattilaan vettä niin että veden pinta koskettaa
juuri ja juuri lämmitysastian pohjaa.
vaihe 2. 
aseta välineet sen jälkeen hellan levylle ja lisää alkoholi. tämän jälkeen voit aloittaa lämmittämisen.
vaihe 3.
pistä hellan levy tarpeeksi lujalle jotta saat kattilassa olevan veden kiehumaan. kun vesi alkaa kiehua, sammuta levy. jatka näin aina uuttamisen alusta loppuun asti toistaen noin 5 min välein.
alkoholin tulisi kiehua välillä ja siinä onnistut hellan levyn tehoa säädellen. Alkoholi kiehuu jo hieman alle 80 asteessa joten hellan levyä tulisi säädellä niin ettei kattilassa oleva vesi kiehuisi kuin hetken kerrallaan. kokonais uttoaika tulisi olla vähintään 30-40 min
Esimerkkikuva vesihauteesta



Tinktuuran vahvuuden merkitseminen
Esim:1  
"1:5" ensimmäinen numero kertoo yrtin määrän eli kuivan taikka tuoreen yrtin massan määrän. esimerkiksi 10g kuivaa taikka 100g märkää yrttiä ja jälkimmäinen kertoo liuoksen määrän johon uutos tehdään tässä tapauksessa 5dl.
Esim:2 
1:3 80% yksi osa yrttiä suhteessa kolmeen osaan alkoholia ja lopuksi tuotteen alkoholipitoisuus.

Huom:
1g kuivaa yrttiä vastaa noin 10g märkää.


Tinktuuran vahvuus  
valmiin tinktuuran vahvuus määriytyy käytetyn rohdoksen sekä alkoholin suhteesta, eli valmiiksi valmistetun tinktuuran lopullisesta määrästä pystyt päättelemään tuotteesi vahvuuden. käyttämäsi kuivayrtin suhde ei muutu. ainoastaan tinktuuran nesteen eli alkoholin suhde uutettavaan yrttiin muuttuu valmistamisen yhteydessä ja se tulisi ottaa huomioon lopuksi. esimerkiksi jos alat valmistamaan tinktuuraa tarkoituksena saada valmis tuote suhteella 1:1 eli olet käyttänyt esim, 10g kuivaa yrttiä ja lisännyt 1dl alkoholia ja valmistamisen jälkeen tuotteesta on haihtunut puolet alkoholista, on tuote muuttanut silloin suhdettaan ollen nyt 1:0.5 eli puolet vahvempaa mitä oli tarkoitus aluksi tehdä. lopuksi voit korjata tuotteesi haluamaasi suhteeseen 1:1 lisäämällä nestettä tuon puuttuvan 0.5dl verran. tai voit tietysti jättää tuotteesi tiiviimmäksikin kuten 1:0.5 mutta silloin on muistettava että tarvittava annoskokokin on puolet pienempi mitä aluksi olit ajatellut, ellet sitten halua muuttaa sitä vahvemmaksi.

Muuta täydentävää infoa  

rohdoksien vaikuttavat aineet liukenevat alkoholiin huomattavasti nopeammin kuin öljyyn, siksi lyhyempi uuttoaika kuin esim, öljyuutossa. öljyuutossa uutamis aika on väh 3kk. alkoholin eli käyttämäsi liuottimen vahvuus vaikuttaa myös uuttonopeuteen eli rohdoksien vaikuttavien ainesosien liukenemisnopeuteen. olisi suositeltavaa että käyttäisit aina tinktuuraa tehdessäsi 60-96% alkoholia.
alkoholin vahvuudella on vaikutusta myös tinktuuran säilyvyyteen. mitä vahvempi alkoholi sitä paremmin se säilyy.



-extractointi-

  
Extractointi on tavallaan tiivistämistä.
Se mahdollistaa erilaisten ainesosien pakkaamisen pienempään tilaan,
joten se auttaa pienentämään nautittavien yrttien annoskokoa, sisältäen kuitenkin vaikuttavia aineita
 yhtä paljon taikka enemmän. sekä esimerkiksi miedoista yrteistä saadaan hyödyllisiä ainesosia tiivistettyä tarvittaviin annosmääriin. Myös kapseloinnin yhteydessä tulee monesti käytettyä extractoituja yrttejä. Se mahdollistaa esim, kapselin kapasiteetin tavallaan täydellisen hyödyntämisen.

Tässä tapauksessa alkoholiuutoksen avulla tapahtuva extractointi
Lämpöuutto/extractointi välineistöä


Ohje passivisella-kylmäuuttomenetelmällä.
voit suorittaa sen myös lämpöuutto/lämpö extractointi menetelmällä joka on nopeampi.
jossa siis yksinkertaisesti lämmität extractoitavaa nestettä kunes se on haihtunut.
lopussa lisää tietoa tästä menetelmästä.

Jos haluat tehdä esimerkiksi extractoitua kamomillaa
onnistuu se näin:

tarkoitus olisi valmistaa 10x eli 10:1 extractoitua kamomillaa.
Punnitse yksi gramma kamomillaa johonkin erikseen,
sekä kymmenen grammaa kamomillaa esim, lasipurkkiin. mielellään pilkottuna.
lisää alkoholia suhteessa 1:1 taikka 1:2 varmuuden päälle jos sinulla on aikaa haihdutella
eli odottaa alkoholin haihtumista. Suurempi määrä alkoholia mahdollistaa vaikuttavien ainesosien varmemman liukenemisen. Näin estetään uuttonesteen kyllästyminen ennen aikojaan yrtin ollessa vielä potentiaalinen luovuttamaan ainesosia. Anna uutoksen tekeytyä 3-8 viikkoa välillä sekoittaen. Noin parisen kertaa viikossa. Odottelun eli passiivisen uuttamisen jälkeen kaada liuos massoineen siivilän läpi. Sen jälkeen suodata esim kankaan taikka kahvifiltterin läpi, niin että jäljellä on pelkkä neste. Kun olet suodattanut liuoksen, kaada uute haihdutusastiaan ja anna alkoholin haihtua.
Mitä vahvempi alkoholi sitä nopeampaa se haihtuu.
haihtuessa valmistamasi uutos tiivistyy alkoholin kokonaistilavuuden pienentyessä.
Kun nestettä eli alkoholiliuosta on noin 1/10 osaa jäljellä haihdutusastiassa
lisää sivuun laittamasi gramma kuivaa kamomillaa lopun nesteen sekaan ja anna nesteen haihtua loppuun. Näin ollen lopuutuotos on hieman päälle gramma kuivaa 10x kamomillaa.

Olet siis uutanut 10g kamomillaa alkoholiin, haihduttanut alkoholista suurimman osan pois ja lisännyt lopun uutoksen valitsemaasi kuivamassaan joka tässä tapauksessa 1g (kamomillaa) sitten haihduttanut pois loput alkoholit ja näin sait siirrettyä vaikuttavat aineet tuosta 10 grammasta kamomillaa yhteen grammaan. Joten nyt tuo gramma kamomillaa pitää sisällään 10g vaikuttavat ainesosat. Tavallaan 11g jos oikein tarkkoja ollaan. Mutta noin se usein merkitään. Joten nyt kun otat 0.1g kamomillaa vastaa se noin gramman suuruista annosta normaalisti.

Lisätietoa lämpömetodista
passiivisen kylmä extractoinnin lisäksi voit siis myös hyödyntää extractoinnin apuna lämpöä.
yksinkertaisesti lämmöllä kiihdytetään liuottimen haihtumista, tässätapauksessa (alkoholin).
Lämmöllä extractoiminen vaatii erityistä huolellisuutta sekä varovaisuutta
varsinkin vahvan alkoholin ja muiden helposti syttyvien liuottimien käytön yhteydessä.
 On hyvä muistaa panostaa turvallisuuteen:
käytä siis suojalaseja ja paksuja käsineitä, sekä varaudu tarvittavalla sammtusvälineistöllä mahdollisen syttymisriskin varalta.

Muista huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta käyttäessäsi lämpöä apuna.






-Yrttien hauduttaminen-



Yksi ehkä yleisempiä ja helpoimpia tapoja
valmistaa itselleen jotain yrttiä on hauduttaminen.
Eli Tee

hauduttamiseen käytettäviä välineitä
valitse yrtti/yrtit joita meinaat käyttää
valitse haudutusmenetelmä ja mittaa
lisää kuuma vesi, noin 100 astetta

Anna hautua rauhassa noin 5-10 min



-yrttien kapselointi-



Rohdoksien kapselointi on mukava ja helppo tapa nauttia yrttejä.
Esimerkiksi jonkin yrtin sisältämien ainesosien tuoman pahan maun vuoksi kapselointi on ihanteellinen tapa nauttia yrttejä.
 Se tekee myös annostelusta helpompaa.

Kapseloiminen monesti myös pidentää yrtin/rohdoksien ikää
antamalla niille suojan hapettumista sekä muita laatuun vaikuttavia tekijöitä vastaan,
kuten kosteutta.


 Kapseloimiseen tarvitset:

Kapseleita ja sopivan kipon kapseloitavalle rohdokselle.
Kapseloitavan rohdoksen tulisi olla mahdollisimman hienoa jotta sitä olisi helpo kapseloida,
sekä siksi jotta kapselin tilavuus tulee käytettyä oikein.
Jos sinulla on kuivayrttiä esimerkiksi "hakkeena" niin tarvitset jonkin näköisen tehosekoittimen
joka tekisi hakkeesta todella hienoa jauhoa jollei jopa melkeimpä tomua.



Erikokoisia kapseleita


Valmiiksi jauhettuja yrttejä saa useiden yrttien toimittajilta.
Extractoitujakin yrttejä löytyy myös monien yrttitoimittajien kaupasta.
Extractoiminen mahdollistaa kapselin pienen tilavuuden hyvödyntämisen vieläkin tehokkaammin.
Extractointi on vähän kuin tiivistämistä, siitä omassa osiossaan enemmän.

Kapselointikone
 Kapseloiminen onnistuu joko käsin, taikka erilaisilla kapselointivälineillä,
 kuten kapselointikoneella joita on pienistä 24 kapselin manuaalisista koneista automaattisiin satojen kapselien koneisiin.

Kapselointi olisi hyvä suorittaa suojakäsineiden kanssa koska kapseli ottaa helposti itseensä käden muodostamasta kosteudesta.
 Kapseli menettää muotonsa imiessään kosteutta. myös ilmankosteus tulisi ottaa huomioon. Ei tulisi kapseloida taikka säilyttää kapseleita paikassa jossa on normalia huoneenilman kosteutta korkeampi
ilmankosteus.
Kapselointia käsin








 ************************ Nippelitietoa ************************

-Tee kasveja - Tea plants-

Teepensas - camellia sinensis
Apterosperma - apterosperma oblata
Dankia - 
 euryodendron -
franklinia -
gordonia -
hartia -
laplacea -
malachodendron -
piguetia -
polyspora -
pyrenaria -
schima -
stewartia - kesäkameliat
theopsis -
tutcheria -
Adinandra -
Balthasaria -
Eurya -
Freziera -
Ternstroemia -

-Erilaisia ginsengejä-


*MACA-lepidivium myenii*
-Peruvian Ginseng-
nimityksiä/nimiä


Ayak Chichira
Ayuk Willku
Ginseng Andin
Ginseng Péruvien
Lepidium meyenii
Lepidium peruvianum
Maca Maca
Maca Péruvien
Maino
Maka
Peruvian Maca


Macaa on myös erivärisinä riippuen fenotyypistä.

"Valkoinen" jos enemmänkin kultaisen kermainen maca
on vanhin ja yleisin viljelty maca.
Sen suosion syynä osittain varmasti ollut iso koko ja parempi maku.
Musta maca on tunnetumpi sen energisoivasta
ja kestävyyttä tuovasta vaikutuksesta.
punainen maca taasen on tunnettu
sen seksuaalisuutta kohottavasta vaikutuksesta.

Tummemmat macat sisältävät huomattavasti enemmän jodia, joka ehkäisee esim struumaa.
Kaikesta huolimatta jokainen maca sisältää huomattavia määriä ravintoaineta.


*ASHWAGANDHA-whitania somnifera*
-intian ginseng-
nimityksiä/nimiä


rohtokoiso


*SIBERIAN GINSENG-Eleutherococcus senticosus*
-Siberian ginseng-
nimityksiä/nimiä

Acanthopanax Obovatus Hoo
Acanthopanax senticosus
Buisson du Diable
Ci Wu Jia
Ciwujia
Ciwujia Root
Devil's Bush
Devil's Shrub
Éleuthéro
Eleuthero Ginseng
Eleutherococci Radix
Eleutherococcus senticosus
Éleuthérocoque
Ginseng de Sibérie
Ginseng des Russes
Hedera senticosa
North Wu Jia Pi
Phytoestrogen
Plante Secrète des Russes
Poivre Sauvage
Prickly Eleutherococcus
Racine d’Eleuthérocoque
Racine de Ginseng
Racine Russe
Russian Root
Shigoka
Siberian Eleuthero
Thorny Bearer of Free Berries
Touch-Me-Not
Untouchable
Ussuri
Ussurian Thorny Pepperbrush
Wild Pepper
Wu Jia Pi

Wu-jia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti